25 Nisan 2020 Cumartesi

Vicente Blasco Ibanez - Mahşerin Dört Atlısı


Özgün Adı: Los Cuatro Jinetes Del Apocalipsis

Basım Tarihi: Aralık, 2008

Benim Okuduğum Baskı: Kasım, 2019

Yayınevi: İş Bankası Kültür Yayınları

Sayfa Sayısı: 438

Çeviri: Neyyire Gül Işık

Yorumum:

Instagram hesabım dendeninyorungesi için yazdığım yorumdur.

@okuyan_kadinlar_kulubu ile #heraybirdunyaklasigi etkinliğimizde bu ay Vicente Blasco Ibenez'den Mahşerin Dört Atlısı'nı okuduk.

Yorumum spoiler içerebilir. Okuma kararınızı bu uyarıya göre verin🙃

Mahşerin Dört Atlısı kimlerdir diye önce bir açıklama yazayım.

Bir ejderhanın önünden giden dört atlı ...Veba (kır at), Savaş (doru at), Açlık (siyah at) ve Ecel (solgun at). Ve ejderha hiç ölmez sadece bir süre geriye çekilir, sonra yeniden ortaya çıkar 😔

Babalarının ölümünden sonra Güney Amerika'dan Avrupa'ya göç eden iki kız kardeş. Birinin eşi Alman, birinin Fransız. Ve eşikte Birinci Dünya Savaşı. Ve kardeş çocuklarını karşı karşıya getirmesi. (Bu kitapta yeni bir çok şey öğrendim ki bunlardan biri Almanların Ari ırk fikirleri o dönemde bile var ve yazar kahramanı ağzından bu fikri yeni nesil Alman gençlere aşılayan üniversite profesörlerine kızıyor, muhtemel ki Hitler bu profesörlerin öğrencisi olabilir, kendi çıkarımım, derin derin araştırmadım). Ve savaş kapıya dayanır ve Marne Savaşı. Birinci Dünya Savaşı'nın ilk çarpışmasında Almanlar Paris'e doğru yol alırlar. Müthiş bir vahşet. Her vahşetin altında "savaştayız ama" sözleri. Yapılanları aklamak istercesine.

Savaşın getirdiği yıkım, vahşet, ölümler, ayrılıklar, acılar. Yazarın Almanları yerden yere vuruşu.
Fikrim şudur ki; neden savaşlar var, neden pırıl pırıl zekalar savaşlarda yok ediliyor, insanlar neden daha iyiye güzele ulaşmak için yaşamak yerine, hep başkasının toprağı, zenginliği peşindeler. Acaba günün birinde insanlık sadece iyi ve yapıcı fikirler üzerinde yükselebilecek mi?
Savaşlara harcanan kaynakların dünya insanlarının refahına harcandığı bir dünya ümidiyle.

Hayırlı Ramazanlar.