22 Mayıs 2015 Cuma

Ebruli Kek


Ebruli Kek

Ebruli kek ya da zebra kek ne isim verirseniz verin tek bir şey söyleyebilirim. Ben bu işi biliyorum. Ama bunu da zaman içinde deneyerek öğrendim. Kek yapacaksanız malzemeleriniz oda sıcaklığında olsa daha, çok daha iyi olur ve karışımı hep aynı yönde çırpmak daha çok kabarmasını sağlar. Geçen televizyonda bir programda kek yaptılar. Büyük büyük sırlar (!) verdiler. Şöyle yapın böyle yapın. Yok vanilya dediğimiz vanilinmiş (biliyoruz zaten). Toz vanilya ya da sıvısını alın kullanın falan filan. Fırından çıkan kek komikti. Bizim başarısız kek olarak adlandırdığımız gibi ortası kabarıp çatlamış. Neyse görsel de bana ait söyleyeyim dedim.


Malzemeler:

-3 adet yumurta
-1 su bardağı şeker, bir tutam tuz
-3 kahve fincanı sıvı yağ
-1 şişe soda (ya da 1,5 bardak süt)
-1 paket kabartma tozu
-1 paket vanilya (vanilin)
-2 çorba kaşığı kakao
-Aldığı kadar un
- Ve bir tutam ilgi, bir tutam sevgi olmazsa olmaz

YAPILIŞI:

-Yumurtayı, şekeri ve bir tutam tuzu mikserle beyazlaşana kadar karıştırın.

- Yağı ekleyin.

-Sodayı ( ya da sütü) ve karışıma ekleyip, çırpın.

-Sonra kabartma tozu, vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edin,

-Karışımı ikiye ayırın,

-Ayırdığınız karışımın birine kakaoyu ekleyip karıştırın diğerini de sade olarak kullanmak üzere unlarını ekleyin.

-Margarin ile yağlayıp un serpiştirdiğimiz kek kalıbına bir kepçe sade karışımdan, bir kepçe kakaolu karışımdan karışımlar bitene kadar dökünüz.

-Karışımı bıçakla şekil verip 160 derecelik önceden ısıtılmış fırında pişirin.

Öneri: Dr. Oetker'in sıvı rom aroması oldukça güzel bir tat veriyor. İsteğe göre kullanılabilir. Badem aromasını tavsiye etmiyorum.

Kek bir fincan kahve ve güzel bir kitap. Ne diyoruz?  Hayat Kitapla Güzel...