9 Eylül 2018 Pazar

Sarah MacLean – Love By Numbers Serisi 3 – Bir Dükün Kalbini Titretecek On Bir Skandal


İngilizce Adı: Eleven Scandals to Start to Win a Duke's Heart

Seri: Love By Numbers Serisi 3

Basım Tarihi: Nisan, 2017

Yayınevi: Nemesis

Sayfa Sayısı: 432

Çeviri: Nihal Akcan

Konusu:

Cesur ve fevri hareketleriyle adeta bir bela mıknatısı olan Juliana Fiori, alışılmış İngiliz hanımefendilerinden farklıdır. Sosyetenin kurallarına göre yaşamaya hiç niyeti yoktur: aklına geleni söyler, insanlar onu onaylayacak diye istemediği şeyler yapacağı durumlara girmez, canını sıkanın suratının ortasına yumruğu indirebilir. Skandallara meyilli tavırları onu Londra’nın en popüler dedikodu malzemesi yapmıştır.

Leighton Dükü Simon Pearson’un ise hayatında en son istediği şey adının skandallara karışmasıdır. Adını ve unvanını lekesiz tutmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olan dük, sırlarını açık etmemek için herkesle mesafelidir. Ancak bir akşam katıldığı davetten evine dönmek için bindiği arabasında saklanmış Juliana’yla karşılaştığında, o güne kadar sahip olup koruduğu her şeyi riske etmek pahasına, bu güzel kadına adab-ı muaşeretle ilgili bir ders vermeye karar verir.

Juliana’nın ise düke öğretmeyi planladığı başka şeyler vardır.


Yorumum: 

Love By Numbers Serisinin üçüncü kitabı Bir Dükün Kalbini Titretecek On Bir Skandal. Daha Önce birinci ve ikinci kitapları okumuş, yorumlamış ve çokça da beğenmiştim.

Seri üç kitaptan oluşuyor ama kitaptaki yan karakterlerden biri olan Lady Georgiana (ki mutlaka okuyacağım) yani Simon’ın kız kardeşi The Rules of Scoundrels Serisi 4. kitap En Güzel Rüya’da (sıralama olarak sonra ama bizde önce çıkmış) okumak mümkün.

Ayrıca yine The Rules of Scoundrels Serisi 1. kitap İntikam Ateşi Simon’ın nişanlısı Lady Penelope Marbury’nin (üzüm hikayesi).

Ayrıca internette şöyle bir gezinince Calpurnia’nın ağabeyi Benedick için de yazara twitterdan sorular sorulmuş. Belki kim bilir onun hikayesini de okumak mümkün olur zamanın birinde. Yazar öyle bir dünya kurmuş ki her bir karakterin hikayesini ayrı merak ediyorsunuz okurken.

Demek ki The Rules of Scoundrels Serisi de alınıp (güncelleme: seri alındı okunacak) okunacaklar arasına yazıldı. (En kısa zamanda)

Gelelim kitabımıza. Kitabımızın kahramanları Simon (Kibir Dükü) ve Juliana (ikizlerin İngiliz sosyetesi tarafından pek de kabul görmeyen gayri meşru sayılan kız kardeşleri, skandal lady). Birinci kitapta Simon ve Juliana’nın tanışmalarına şahit olmuş ve ardından Simon ile aralarında olan ama o an okuyamadığımız bir gelişmeden dolayı Juliana’nın üzüldüğünü, sinirlendiğini görmüştük. İşte bu kitapta geri dönüşlerle aralarında ne geçtiğini tam olarak okuyoruz. Burada yazarsam okuyacak olanlara haksızlık olur ama Simon (dük olduğunu belirtelim çünkü kendisi çok sık hatırlatmakta) kesinlikle skandal istemeyen, kendine layık bir eş arayan biri. Juliana’nın da kim olduğunu düşününce ortaya merak edilesi bir ikili çıkıyor.

Bir de araya Juliana’nın inadından doğan bir iddia girince kim kazanan kim kaybeden belli olmayan bir oyun başlıyor. Tabi ikiz ağabeyler konusu var ki zaten kendileri o yollardan geçtikleri için bunların yüzüne bakınca ne olacağını tahmin edip iki tarafı da sık sık uyarıyorlar hatta bazen yumruklar bile konuşuyor.

İlk iki kitaptaki karakterlerin de ihmal edilmediği, onlara da bolca yer verildiğini belirtmeliyim bu arada.

Simon’ın baştaki tavırlarını ve söylediklerini düşününce Juliana onu kabul etmese daha iyiydi diye bile içimden geçirdim çoğu zaman. Ama aşk söz konusu olunca Juliana da mantıklı düşünemedi. Acaba yıllar sonra eski defterleri açar mı?

Kitabın konusunu çok anlatmayacağım. Sonuç olarak hoş, eğlenceli, romantik (bu özelliği oldukça baskın – biz kavuşamayız durumu var) bir kitap. Kesinlikle bu türü sevenlere iyi vakit geçirtecek, hayal kırıklığına uğratmayacak bir seri. Tavsiye ederim.

Not: Bu yazıyı yazarken çok konsantre olamadım, alerjik bir şeyler geçiriyorum. Ama aradan zaman geçer yeni okuduğum kitaba konsantre olur arada kaynar diye yorumu sıkıştırdım.

Sarah MacLean - Love By Numbers Serisi 2 - Bir Lordu Dize Getirmenin On Yolu


İngilizce Adı: Ten Ways to Be Adored When Landing a Lord

Seri: Love By Numbers Serisi 2

Basım Tarihi: Aralık, 2016

Yayınevi: Nemesis

Sayfa Sayısı: 432

Çeviri: Nihal Akcan
Konusu:

Ülkenin en çok satan kadın dergisi, çapkın bekâr Nicholas St. John'u evlenilecek en gözde lord ilan ettiğinde genç adamın hayatı tam bir cehenneme dönüşür. Nereye giderse gitsin eş arayan hanımlar ve onların anneleri ile kuşatılmaya başlar. Leighton Dükü'nün kayıp kız kardeşini bulma görevi onu bu azap(!) dolu hayattan kurtaracak mükemmel bir tekliftir ve tam zamanında gelmiştir. Geçmişinde Bulan -avcı- adıyla bilinen Nick için bu görev çocuk oyuncağıdır ve bekâr kadınlardan uzaklaşması için harika bir bahanedir. Ama yakışıklı, zengin, cesur ve akıllı bir aristokrat kaderinden ne kadar kaçabilir ki?

Leydi Isabel içinse hayat hiç kolay değildir. Bakması gereken döküntü bir ev, okula göndermesi gereken küçük bir kont ve saklaması gereken bir düzine kadar kadın vardır. Buna karşılık elindeki para edecek tek şey annesinden yadigâr heykellerdir. Kısacası, herkesin ağzını sulandıran bir avdır.

Ve av ile avcı karşılaştıklarında tüm roller allak bullak olacaktır...


Yorumum:

Love By Numbers Serisinin ikinci kitabını da nihayet okuyup bitirdim. Nihayet diyorum çünkü her ne kadar yazarın anlatım tarzını, kitabı, seriyi sevmiş olsam da insanın bazı zamanları vardır ki olmayınca olmuyor. Kitapta bir problem yok, sadece vaktim yoktu son zamanlarda.

Kitabın yorumuna geçmeden önce baskısı konusunda yazmak istediğim bir şey var. İlk kitabın baskısı daha özenliydi. Bu kitapta aynı özeni göremedim doğrusu. Baskı derken kitap kapağından bahsediyorum, yoksa içi yine hatasız ve güzeldi. Kitaplarımı onlardan vazgeçmek zorunda kalmadığım sürece (taşınırken problem oluyor) elimde tutmak taraftarıyım ve serilerde özellikle hep aynı tarzda olsun isterim.

Kitabın konusuna gelince; ilk kitap Bir Çapkını Baştan Çıkarmanın Dokuz Yolu'nda yorumunda serimizin 3 kardeşi anlattığını yazmıştım. İşte bu kitaba konu olan kardeş ikizlerin diğeri olan Lord Nicholas.

Kitap eğlenceli bir şekilde başlıyor. Bir gazete tarafından evlenilecek en gözde bekar seçilen Lord Nicholas, gittiği her yerde çevresi kadınlarla çevrilince bunalıyor ve kaçış yolları arıyor. Bu sırada dük bir arkadaşı kaybolan kız kardeşini bulmasını rica ediyor ve lordumuz yollara düşüyor. Bu arada yanında en yakın arkadaşı var. Osmanlı topraklarında onu hapisten kaçırmış bir Türk (Rock diyorlar, gerçek adı geçti mi bir yerlerde hatırlayamadım şimdi). Ve yine lordumuzun (ona da Bulan -Avcı- diyorlar) yüzündeki yara izi Osmanlı hapishanelerinde olmuş.

Hani Lord Nicholas kadınların peşinde olmasından sıkılmıştı ya, başı dertte 24 kadının saklandığı bir eve kadar sürüyor arkadaşının kayıp kız kardeşini. Ve burada kızları himaye eden Kont (12 yaşında) ve ablası Isabel’le tanışıyor. Bir de lordumuzun zayıf yönü korunmaya muhtaç kişilere yardım etmek olunca, içindeki avcıyla birleşince bu durum… Bundan sonrası kitabın komik, romantik, acıklı, ateşli sayfaları arasında hızla ilerliyor (benim vaktim olmasa bile, olsa kesinlikle çok çabuk bitirirdim.)

Bu arada gazetede evlenilecek en gözde lord seçerken onu elde etmenin de yollarını gösteriyor. Leydi Isabel uyguluyor mu bu kuralları. Bu konuda yorum yok, okuyun siz de benim kadar eğlenin.

Tavsiye eder miyim? Kesinlikle evet. Hatta bu seri dışındaki kitaplarını da alacağım yazarın.

Ben serinin üçüncü kitabına doğru yola çıkarken (ki aslında ilk on sayfayı okudum o yüzden kısa kesiyor olabilirim) bol kitaplı günler dilerim. Sonuçta “Hayat Kitapla Güzel”

Sarah MacLean – Love By Numbers Serisi 1 – Bir Çapkını Baştan Çıkarmanın Dokuz Yolu


İngilizce Adı: Nine Rules to Break When Romancing a Rake

Seri: Love By Numbers Serisi 1

Basım Tarihi: Şubat, 2016

Yayınevi: Nemesis

Sayfa Sayısı: 488

Çeviri: Deniz Rukiyye Sakallı

Konusu:

Leydiler düelloya katılmazlar,puro içmezler, erkeklere özel bir kulüpte kumar oynamazlar. Ancak söz konusu kişi, Leydi Calpurnia Hartwell olduğunda durum biraz değişir.

Kendini gösterişsiz, basit, sade ve kilolu bulan Leydi Calpurnia Hartwell, her zaman kurallara uyan, sosyetede itibarı yüksek bir leydidir. Aşka inanır ve küçüklüğünden beri beyaz atlı prensini bekler. Ancak artık yirmi sekiz yaşına girmiştir ve beklemekle geçirdiği yıllardan sonra, etrafındakiler tarafından evde kalmış kız kurusu damgası yemeye başlamıştır.

Bir gün hissettikleri canına tak eder ve “hayatını yaşamaya” karar verir. Leydilerin yapmasına hoş gözle bakılmayan, tehlikeli bir yapılacaklar listesi hazırlar. Bu listedekileri gerçekleştirirken on yıl önce kalbini çalan, çapkınlığıyla ünlü ve günah kadar çekici Ralston Markisi’yle yolları kesişir.

Leydi Calpurnia dikkatli olmazsa en önemli yasağı çiğneyecektir: Karşılıksız bir aşka umutsuzca kapılmak…


Yorumum: 

Bir Çapkını Baştan Çıkarmanın Dokuz Yolu kitabı çıktığından beri o kadar reklam yapıldı ve gözüme o kadar takıldı ki, seri tamamlanır tamamlanmaz üç kitabı da aldım. Çünkü eksik kalan seriler kadar beni hayal kırıklığına uğratan bir şey daha yok (vardır lafın gelişi dedim yok diye:)

Seride üç kardeş esas alınmış; ikiz erkek kardeşler ve onların yıllar sonra annelerinden olan sonradan varlığından haberdar oldukları bir kızkardeşleri.

Bu üçlü son derece annelerine benzeyen gördüğünüz (biz okuyoruz) en mavi gözlere ve en siyah saçlara sahip kardeşler. Benzerlikleri kardeş olmama ihtimalini ortadan kaldırıyor.

Fakat anne öyle bir anne ki adı anne sadece. Bu açıdan bakınca üç kardeş de üç yaralı yürek.

Kitabımız ne kadar bu üç kardeş sayesinde seri olmuşsa da ilk kitabın tartışılmaz baş karakteri Leydi Calpurnia (Callie). Callie 28 yaşında ki bu o dönem için evde kalmış bir yaş. Callie bütün hayatı boyunca cemiyet kuralları ne gerektiriyorsa yapmış, itibarı tertemiz bir şahsiyet.

Her şey kendinden on yaş küçük kız kardeşinin nişan günü değişiyor. İnsanların kendisi hakkında konuşmaları, ağabeyi Benedick’in “İtibarının alacağı birkaç sıyrığı önemsememelisin,” demesi ve delice bir cesaretle kendine bir liste hazırlamasıyla başlıyor. Bu dokuz maddelik liste aynı zamanda kitabın da adını oluşturuyor. Bir Çapkını Baştan Çıkarmanın Dokuz Yolu.

Aslında Callie listeyi hazırlarken bir çapkını baştan çıkarmak gibi bir amacı olmasa da on yıldır aklında olan kişi marki bir şekilde her maddede yanında oluyor.

Buraya kadar tüm kitabı anlattığım sanılabilir ki hiç sevmem kitap yorumlarında kitabı anlatmayı. Bu sadece kitabın giriş kısmı. Bundan sonrası komik sahnelerinde yüksek sesle kahkaha attığım, romantik kitapların olmazsa olmazı ayrılık kısımlarında duygulandığım, ve yine mutlu sonuyla sevindiğim akıcı mı akıcı güzel mi güzel tarihi romansların iyi bir örneğiydi.

Ayrıca çevirmen Deniz Rukiyye Sakallı okuyanlara yabancı gelebilecek kısımlar için küçük notlar eklemiş ki ilk defa tarihi romans okuyacaklara güzel bir bilgilendirme olmuş.

Sonuç olarak tavsiye eder miyim? Tabi ki. Okuyun, gülün, eğlenin. Sonuçta “Hayat Kitapla Güzel”…

Sarah MacLean – The Rules of Scoundrels Serisi


The Rules of Scoundrels Serisi





Not: Seri dört kitaptan oluşmaktadır. Şu anda baskısı bulunmamaktadır. Sahaflardan temin edebilirsiniz. Benim gibi.

Sarah MacLean - The Rules of Scoundrels Serisi 4 - En Güzel Rüya


İngilizce Adı: Never Judge a Lady by Her Cover

Seri: The Rules of Scoundrels Serisi 4

Basım Tarihi: Mart, 2015

Yayınevi: Nemesis

Sayfa Sayısı: 432

Çeviri: Deniz Rukiyye Sakallı

Konusu:

Soylular kulübünün hiç onaylamayacağı bir aşk... Ve bu aşkın neden olduğu, asla bağışlanamayacak bir hata...

Londra'nın en karanlık işlerinin döndüğü kumarhanenin kurucusunu hiç kimse tanımıyor. Kimliği gizli. Kendisi güçlü. Herkes onun bir erkek olduğunu düşünüyor belki ama işin aslı öyle değil; o bir kadın. Üstelik günlük yaşamında birden fazla kimlikle tanınıyor. Herkes onu sıradan bir kadın zannediyor.

Onun tek amacı, yıllar önce hayatına bir hata gibi girmiş ama geçen zamanda, yaşamı boyunca ona verilen en güzel hediyeye dönüşmüş küçük kızını büyütmek ve iyi bir şekilde yetiştirmek. Bunu yapmak içinse unvanı olan biriyle evlenmesi şart. Kızının adını ve gururunu korumak için o adamı bulmak zorunda.

Bulduğundaysa, o adamı hiç kimsenin elinden alamayacağına emin.

"Tek kelimeyle harika."
-Eloisa James-

Not: Bu kitapta söz konusu olan Leydi Georgiana ile Bir Lordu Dize Getirmenin On Yolu'nda tanışmıştık. Aynı zamanda Kibir Lordu Simon'ın yani Bir Dükün Kalbini Titretecek On Bir Skandal'daki Simon'ın da kız kardeşi olan kişi.