5 Mayıs 2020 Salı

Şinasi - Şair Evlenmesi


Günümüz Türkçesine Uyarlayan: Refik Durbaş

Basım Tarihi: Temmuz, 2018

Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları

Konusu:

Şair Evlenmesi oyunu, alafranga davranışları ve kıyafetiyle mahallelinin pek de hoşuna gitmeyen Müştak Bey adında yoksul fakat ileri görüşlü bir şairin sevip istediği genç ve güzel Kumru Hanım yerine onun huysuz ve

yaşlı ablası Sakine Hanım’la evlenmeye mecbur edilmesini konu edinir. Bu küçük entrika etrafında çöpçüsünden bekçisine, imamından yenge hanımına bütün mahalle halkı bir araya gelir.

Şinasi, çağdaş bir edebiyatta tiyatro türünün gerekliliğini anlamış, Şair Evlenmesi’ni yazarak Türk tiyatrosunun da ilk yapıtını ortaya koymuştur.


Yorumum:

Merhaba,

🎭Kısacık, eğlenceli ama Türk edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip bir eseri @okuyan_kadinlar_kulubu ile okuyup bitirdik (Ocak 2019).

Yeri ilk tiyatro eseri olmasındandır. Zamanında yazarı Şinasi tarafından Agah efendi ile kurduğu
Tercüman-ı Ahval gazetesinde yayınlanmış, kimse dikkate almamış, ölümünden sonra Mehmet Tayfur Efendi gazete koleksiyonundan bularak kitap haline getirmiştir. Bu bile bazı kimselerce şüpheyle karşılanmış ama asıl nüshalar elde olduğundan Şinasi'ye ait olduğu bilinmektedir.

🎭Konusu hakkında uzun uzun konuşulacak pek bir şey yok aslında. Yoksul bir şair sevdiği kız yerine onun evde kalmış ablası ile evlendirilir. Şair Müştak Bey duruma itiraz eder ve olaylar çok gelişemeden bir bakmışsınız bitmiş.

🎭Kitap eserden çok daha fazla Şinasi hakkında bilgilendirmeler ve eser hakkında incelemelere yer verilmiş ve kitabı bir başka kitapla yan yana koyarak basmak yerine (bu davranışı son derece takdir ediyorum-ikili kitaplara aşırı sinir olurum) tek kitap halinde ama dolu dolu bir basım olmuş. Kitabı bir saatte rahatlıkla bitirebilirsiniz. 

🎭Unutmayın her ay @okuyan_kadinlar_kulubu nde #türkklasikleriserisi okuyoruz. Bekleriz.

Not: instagram hesabım Dendenin Yörüngesi'nden buraya taşınmıştır.

1 yorum:

  1. Bizde lisedeyken okumuştuk ama günümüz Türkçesi değildi. Bu güzel oldu.

    YanıtlaSil